Održavanje saune

Za pravo uživanje u sauni, potrebno je održavati prostor saune uvek čistim i svežim, kako zbog većeg uživanja, tako i zbog dugotrajnosti. Evo nekoliko saveta

 

Održavanje saune

 

Drvo u sauni stalno je izloženo vlazi i ekstremnim temperaturama, pa ga je preporučljivo pravilno održavati. Najbolja zaštita od vlage je pravilno provetravanje i sušenje nakon korišćenja saune. Kod javnih sauna, klupe, nasloni za ledja, branik oko peći podne rešetke povremeno treba tretirati parafinskim uljem. Ako sauna ima prozor, potrebno je tretirati donju letvicu oko stakla , takodje parafinskim uljem. Česta kondenzacija može oštetiti drvo. Ovo impregnacijsko ulje je bez mirisa, zaštićuje i čini drvo nepromočivim i olakšava čišćenje, a samim tim produžava vek trajanja saune.

 

Napomena: Ostaviti zidove i stropove unutar saune originalnim. Ničim ne tretirati, mazati. Povremeno ih brebrisati vlažnom krpom (dobro iscediti) Za ovaj tretman koristi se najblaži rastvor Asepsola ili neko drugo dezinfikaciono sredstvo, koje je namenjeno za saune.

 

Termo + higrometar

 

Da bi ste osigurali pravilan rad i tačne rezultate merenja, smestiti termo+higrometar na bočni zid nasuprot peći, na 150 cm od poda.

 

Drvena kantica i kutlača

 

Za očuvanje drvenog pribora, preporuka je povremena impregnacija parafinskim uljem, kao i istakanje vode iz kantice nakon svakog sauniranja. Plastični deo unutar kantice, da se prebriše blagim rastvorom Asepsola.

 

Kamenje i peć

 

Jednom godišnje ili nakon 500 sati rada peći, proverite pretinac peći za kamen. Uklonite kamenje iz peći, usisajte male čestice kamena i očistite naslage na dnu pretinca ( odelka ). Vratite kamenje, izdvajajući ono koje nije u dobrom stanju. Ako je potrebno nadopunite na vrhu sa novim kamenjem. Veoma je važno, da pretinac peći ispravno ispunite kamenjem.

 

Voda za prelivanje kamenja

 

Za polivanje preko vrućeg kamenja koristiti samo vodu koja je pogodna za kućnu upotrebu. Nemojte koristiti hloriranu vodu ili vodu iz vruće kupke, jer će oštetiti grejače peći.g dugotrajnosti.