Materijali

Opis materijala za finske saune:

 

FINSKA JELOVINA – ima svetlu boju, u svojoj strukturi sadrži sitne neispadajuće čvoriće, koji daju prirodan izgled sauni. Za naše saune koristimo lamperiju fino obrađene visoke “A” kategorije.

finska-jelovina

finska-jelovina-2

FINSKI BELI BOR – svetle je boje, u svojoj strukturi ne sadrži čvoriće i smatra se vrhunskim materijalom zbog smole koja pruža miris borovine i daje čvrstinu drvetu.

finski-beli-bor

finski-beli-bor-2

ABACHI – je specifično, nežno tropsko drvo iz Afrike. Svetle žute je boje. Sauna od ove vrste drveta izgledom pleni i one najprobirljivije.

abachi

abachi-2

FINSKA BREZA – je veoma svetle boje, bez čvorića, pripada “A” klasi u izgradnji sauna zbog svoje izdržljivosti i veoma tvrde građe.

finska-breza

KANADSKI CRVENI KEDAR – ima blago crvenkasto-braon boju, bez čvorova je, specifičnog mirisa koji se godinama zadržava u sauni zahvaljujući mirisnim smolama u drvetu. U svetu sauna kedar pripada najdelikatnijim i najskupljim materijalom u izgradnji sauna.

kanadski-crveni-kedar

kanadski-crveni-kedar-2

SIBIRSKI ARIŠ Ariš – vrsta četinara iz porodice bora. Po evropskom standardu spada u grupu veoma istrajnih vrsta. U celom svetu je poznat zahvaljujuci svojim unikatnim biološkim i fizičko-mehaničkim svojstvima. Može da se uvrsti u kategoriju veoma cenjenih građevinskih materijala, pa se naziva i elitnom vrstom drveta, što apsolutno nije bez razloga.

 

Drvna građa ariša se javlja kao jedna od najboljih kada je u pitanju otpor ka vremenskim uticajima. Kako su istraživanja pokazala, zahvaljujući spoju velike gustine i smolovitosti (a takodje i specifičnom sastavu same smole) sibirski ariš se nalazi na prvom mestu ne samo po istrajnosti od truljenja, već za dva puta prelazi hrast, jasen i bor po izdržljivosti.

 

Osim posebne čvrstine i izdržljivosti, karakteriše ga i lepa boja, kao i odlična struktura, što arhitektama i dizajnerima daje još raznovrsnije mogućnosti. Njegova prirodna crvenkasta nijansa ne zahteva dopunsko bojenje, a pod slojem laka i ulja dobija zlatnu nijansu koja sa vremenom postaje jos sočnija. Slojevi godova su jako izraženi, dobro vidljivi na svim poprečnim rezovima drvne građe, struganoj površini daju lepu teksturu bez potrebe za pojačavanjem ulepšavanja. Spoj lepe teksture, velike jačine i tvrdoće omogućava široku upotrebu sibirskog ariša u kvalitetu posebnog materijala.

sibirski-aris-1

sibirski-aris-2

Thermowood:

 

THERMOWOOD BREZA – je termički obrađeno drvo, tamno braon boje, bez cvorova, izuzetno tvrde građe i specifičnog mirisa. Pripada visikoj “A” klasi u izgradnji sauna zbog svoje izdržljivosti i mogućnosti da se iskoristi u uslovima povećane vlage (spoljni objekti,bazeni itd.).

thermowood-breza

thermowood-breza-1

Materijali za naslone, klupe i rešetke:

ABACHI

abachi-foto

FINSKA BREZA

finska-breza-foto

KANADSKI KEDAR

kanadski-kedar-foto